KALABRIJA

Šilta, saulėta ir spalvinga. Kokia dar? Deja, Italija netelpa į jokius rėmus. Na, dar galima pridėti, kad tai šalis, kur verdama skaniausia kava pasaulyje ir gaminami gardžiausi ledai. Gal Italija nepasiduoda apibendrinimams todėl, kad kiekvienas jos regionas ir miestas - unikalus, kitoks nei kaimynas. Kiekvienas su savo istorija, regioniniais dialektais ir delikatesais, savotiška skonių ir vaizdų mozaika, kurią surinkus į bato formos pusiasalį ir atsirado Italija šalis, į kurią atostogauti galima vykti ir vykti.

tropea ge01c487f0 640

Nuotrauka: linda ferrantePixabay

Tirėnų ir Jonijos jūros skalaujama Kalabrija turi beveik 800 kilometrų pakrantę su vienais gražiausių visoje Italijoje paplūdimių. Grotičelė (Groticelle), Ročela Jonika (Rocella Ionica), Soveratas (Soverato), Kaminija  (Caminia) - vos keletas gražuolių. Ir, žinoma, Tropėja - populiariausias Kalabrijos taškas, įkurtas legendinio didvyrio Heraklio. Miestas pastatytas ant 60 metrų aukščio skardžio, tad jo viršuje netrūksta apžvalgos aikštelių. Viduramžiškas senamiestis su įspūdinga normanų katedra ir smėlio paplūdimys uolos papėdėje žada ne tik nepakartojamas atostogas, bet ir vienas už kitą gražesnius vaizdus.

Vatikano kyšulys ženklina dar vieną "pačią gražiausią" Kalabrijos vietą, apsuptą auksinio smėlio paplūdimių. Vien ko verta Praia I Focu - idiliška įlanka, įsprausta tarp vaizdingų uolų Vatikano kyšulio papėdėje.

Ties Kalabrijos Redžu, svarbiausiu regiono miestu, baigiasi žemyninė Italija, apdovanota turbūt gražiausiais Lungomare Falcomata pajūrio kilometrais. Miestas žvelgia į čia pat, už Mesinos sąsiaurio, jau Sicilijoje stūksantį Etnos ugnikalnį. Ištaigingi dvarai, išpuoselėti sodai, senovės graikų statybos sienos griuvėsiai, romėniški pirčių komplekso likučiai - gana eklektiškas palikimas pasakoja tokią pat spalvingą miesto istoriją. Pavažiavus vaizdinga pakrante vos 22 km į šiaurę, pasitinka violetinės pakrantės perliuku vadinama Šila (Scilla). Ant uolos įsikūręs žavingas žvejų kaimelis su siaurutėmis gatvelėmis. Tai pagrindinis kardžuvių žvejojimo taškas, tad vizitas į žuvies restoraną - būtinas. Kaip ir į Rufo pilį (Castello Rufo), nuo kurios atsiveria nuostabūs vaizdai.

KALABRIJOS KURORTAI

BRIATIKAS

Žvejų kaimelis, dabar virtęs pajūrio kurortu, nuo Pico miesto nutolęs vos 16 km. Jis įsikūręs aukštai virš jūros lygio vaizdingame kyšulyje, tad čia akį glosto nuostabi Tirėnų jūros pakrantės panorama. Ilgas paplūdimys, žavintis puikiu smėliu ir šiltu švariu vandeniu, pamėgtas pačių italų. Vasarą nuo pat ryto iki pietų čia šurmuliuoja vietos poilsiautojai, skamba muzika ir žaidžia vaikai. Jei toks bruzdesys kiek erzins, verta ateiti į paplūdimį po 13 val., kai prasideda visuotinis pietų metas ir siesta. Jei saulė ne per kaitri, iki pat vakaro Briatiko pakrantėje galima mėgautis jūros spalvomis ir ošimu, paplūdimio grožiu ir ramybe.

DZAMBRONĖ

Į nedidelį miestą verta atvykti pasigrožėti nuostabiai skaidriu jūros vandeniu ir balto smėlio pakrante, kuri panašesnė į matomą atogrąžų kraštuose, o ne Europoje. Tiesa, privatumo tikėtis neverta, nes paplūdimys nedidelis. Kita vertus, jeigu rasite, kaip pereiti tarp uolų, arba plaukiosite baidarėmis, tikrai aptiksite nuošalų kampelį ir galėsite mėgautis visiška ramybe. Be to, plaukiant tarp uolų atsiveria išties įspūdingi pakrantės vaizdai. Iš Dzambronės puikiai matyti Strombolio sala, kurioje stūkso ir vienas iš trijų aktyvių Italijos ugnikalnių. Apžiūrėti salą galima leidžiantis į kelionę jachta arba kateriu - tai gali būti nuostabi visos dienos pramoga.

PARGELIJA

Nedidelis Dievų pakrantės perliukas Pargelija traukia poilsiui tinkamu paplūdimiu ir jūroje kyšančiomis granito uolomis. Šios patiks nardymo entuziastams. Miestelis nėra masinis tursitų traukos centras, tad balto smėlio paplūdimiuose galima ramiai pailsėti. Jaukų kampelį prie jūros geriausia rasti sėdus į baidarę ar kanoją ir pasiyrus tolėliau nuo žmonių gausiau lankomų paplūdimių. Įspūdingų vaizdų galima pamatyti ir sėdus į laivą, plaukiantį pakrante tarp Tropėjos ir Pargelijos. Kapitonas sustos gražiausiose vietose, pasiūlys geriausias vietas pasimaudyti ir panardyti. Labai tikėtina, kad kelionės pabaigoje jūsų lauks atšaldytas šampanas. Tiesa, jo siūloma ne visuose laiveliuose, tad pasirinkite tinkamą kapitoną.

VATIKANO KYŠULYS (CAPO VATICANO)

Vatikano kyšulys - tai vakarinė Kalabrijos regiono pakrantė, kuri garsėja nuostabiais, ilgais balto smėlio paplūdimiais. Ne veltui jie vadinami vienais gražiausių Italijoje ir patenka į pasaulio geriausiųjų šimtuką. Tai bene puikiausia vieta Kalabrijoje mėgautis poilsiu prie jūros ir vandens pramogomis. Čia tikrai ras ką veikti nardymo entuziastai - itin skaidrus vanduo, spalvingos žuvys ir uolos nepaliks abejingų panirusių po vandeniu. Aukščiausia Vatikano kyšulio uola siekia 124 m, viršūnėje įkurta apžvalgos aikštelė. Viešint čia, būtina leistis į dienos žygį pėsčiomis ir atrasti žmogaus nepaliestus gamtos kampelius. Įspūdingos uolos, skardžiai, jūros drėgmė ir kaitri saulė sukuria neįprastus reginius. Į šį kurortą smagu atvykti tiek su draugų kompanija, tiek su šeima. Puikūs viešbučiai garantuoja patogią viešnagę ir pramogas.

Netoli Vatikano kyšulio esantis Rikadis turistams gali pasiūlyti net tris paplūdimius, kuriuos vieną nuo kito skiria uolos. Žvejų ir žemdirbių miestelis prieš porą dešimtmečių ėmė kurti infrastruktūrą turistams ir dabar poilsiautojams teikia įvairiausias paslaugas: siūlo nuo 2 iki 4 žvaigždučių viešbučius, vilas ant įspūdingų skardžių, vandens pramogas, tradicinės itališkos virtuvės patiekalus, ramų poilsį balto smėlio paplūdimyje, pasiplaukiojimus vandens dviračiais, baidarėmis ar net jachtomis. Viena patrauklių pramogų aktyvaus poilsio mėgėjams - žygis pėsčiomis uolų viršūnėmis. Tai puikus būdas susipažinti su pakrante, augmenija, pamatyti įspūdingų vaizdų. Šalia Vatikano kyšulio yra išsidėsčiusios nedidelės kurortinės zonos, kurių pagrindinės: Santa Domenika di Rikadis (Santa Domenica di Ricadi), San Nikolo di Rikadis (San Nicolo di Ricadi), Grotičelė (Capo Vaticano Grotticelle), Santa Marija (Santa Maria di Capo Vaticano).

TROPĖJA

Šis miestelis yra neabejotinai viena populiariausių vietų atostogoms pajūryje. Vasaros metu čia lankosi iš tiesų nemažai turistų. Paplūdimys įsikūręs šalia įspūdingų uolų, ant kurių pastatytas beveik visas miestas. Dienos metu mėgaudamiesi saule ir skaidriu jūros vandeniu, naktį galite pasinerti į įtraukiantį Italijos miestelio gyvenimą. Čia rasite daugybę restoranų, kavinių ir vietinio maisto parduotuvių. Jei lagaminuose yra vietos, vietinis Tropėjos aliejus ir vynas nusipelno šios vietos.

Patys italai Tropėjos miestą vadina romantikų rojumi. Vietiniai gyventojai sako, kad nesvarbu kiek mieste yra žmonių, norėdami pasigrožėti viliojančiais Tirėnų pakrantės vaizdais visada rasite privatų kampelį tarp daugybės įlankų.

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Italiją galite rasti čia