BARSELONA (KATALONIJOS REGIONAS)

Katalonija yra viena iš 17 Ispanijos autonominių sričių, ribojasi su Prancūzija. Jos krantus skalauja Viduržemio jūra. Šioje Katalonijai priklausančioje 580 km ilgio pakrantėje yra garsiosios turistinės zonos: Kosta Brava, Kosta de Barselona - Maresmė, Kosta Dorada.

barcelona g9d539c4c2 640

Nuotrauka:  ARTEM DA PICTURESPixabay

Katalonija - labai savitos kultūros kraštas, valstybė valstybėje, kurios gyventojai kalba katalonų kalba ir ypač gerbia bei puoselėja savo tautos tradicijas. Puikus klimatas, romantiška Viduržemio jūros pakrantė, vaizdingas ir įvairus kraštovaizdis, viduramžių dvasia alsuojantys miesteliai, vienas gražiausių Europos miestų Barselona, kunkuliuojantis regiono kultūrinis gyvenimas ir gausybė švenčių bei pramogų traukia keliautojus iš viso pasaulio.

 KOSTA BRAVA

Kosta Brava - nuo Barselonos beveik iki pat Prancūzijos sienos einanti kurortinė nenusakomo grožio Viduržemio jūros pakrantė su įlankėlėmis, iškyšulėliais, apaugusiais jūros vėjų glostomomis pušaitėmis, viliojančiais paplūdimiais. Laukinio kranto pavadinimas šiai vietovei prigijo dėl to, kad daugelyje pakrantės vietų neįmanoma prieiti prie jūros - kalnai ir stačios uolos siekia vandenį, nepalieka nė siauro paplūdimio lopinėlio. Tačiau ten, kur yra mažų siaurų paplūdimių, įsikūrę nuostabūs kurortai. Šias vietas ypač mėgsta geri plaukikai, nes čia jau už 10 m nuo kranto gerokai gilu.

Vieni garsiausių Kosta Bravos pakrantės kurortų - Tosa de Maras, Ljoret de Maras - siūlo Jums nebrangų, bet puikų poilsį.

Tosa de Maras - kurortas, esantis 85 km į šiaurę nuo Barselonos, yra viena gražiausių ir romantiškiausių vietų Kosta Bravos pakrantėje, garsi auksiniu paplūdimiu ir senoviniu miestu tvirtove, iškilusiu virš mažos įlankėlės.

Tai kurortas, vis dar išlaikęs savitą stilių, kuris pastebimas senamiestyje, vadinamame Vila Vella. Senamiestis buvo pastatytas  XII a. ir apjuostas tvirtove su trimis cilindriniais bokštais. Šie gynybiniai įtvirtinimai visam miestui suteikia didingumo.

Nuo miesto į šią tvirtovę kyla specialiai turistams įrengti akmeniniai laiptai. Tai viena mėgstamiausių poilsiautojų pasivaikščiojimo vietų. Nuo aukštai iškilusios tvirtovės atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą ir miesto apylinkes.

Smulkaus žvyro, greitai gilėjantis paplūdimys už miesto teritorijos remiasi į uolėtą krantą. Ši vieta ypač traukia romantikus ir povandeninio pasaulio tyrinėtojus, nardytojus.

Tosa de Maro kurortas gerai žinomas ir dėl kulinarijos paveldo. Dėl geografinės miestelio padėties čia vyrauja Viduržemio jūros regiono virtuvė. Jaukiuose vietos restoranėliuose rasite įvairiausių jūros gėrybių patiekalų, nenuvilsiančių nė vieno gurmano. Didelių naktinių klubų čia nėra, veikia barai, kuriuose grojama gyva muzika.

Ljoret de Maras, didžiausias ir žinomiausias kurortas Kosta Bravos pakrantėje, nuo Barselonos nutolęs apie 70 km. Prieš septintojo dešimtmečio turistų antplūdį pagrindinis rajono pragyvenimo šaltinis buvo vynas, alyvuogės ir žvejyba. Dabar tai bene daugiausia viešbučių, restoranų, diskotekų ir pramogų turintis miestelis. Palei jūrą tęsiasi puiki pėsčiųjų alėja, o šalia esančiame centre iki ryto šurmuliuoja naktinis gyvenimas. Vakarus galite leisti madinguose lošimo namuose, gardžiuotis ispaniškos virtuvės patiekalais jaukiuose restoranėliuose arba tiesiog pasilinksminti diskotekose. Nuo daugybės veikiančių restoranų, kavinių, naktinių klubų šviesų pasakiškai nusidažo jūra, prie kurios malonu pasėdėti apšviestoje krantinėje. Daugelis linksmybių vietų uždaromos tik saulei tekant.

Už miesto paplūdimys ribojasi su vaizdingais uolėtais, pušaitėmis apaugusiais krantais. Aktyvaus poilsio mėgėjai čia galės išsinuomoti visko, ko tik reikia įvairioms vandens sporto pramogoms.

 KOSTA DE BARSELONA - MARESMĖ

Kosta de Barselonos - Maresmės regionas garsėja plačiais smėlio paplūdimiais, kuriuos yra pamėgę vandens sporto aistruoliai. Garsiausi regiono kurortai - Malgrat de Maras, Pineda de Maras, Santa Suzana, Kalelja. Dėl atitinkamų vandens kokybės, aplinkos apsaugos reikalavimų dauguma Kosta de Barselonos - Maresmės paplūdimių turi mėlynosios vėliavos statusą. Tarp kurortų kursuoja autobusai, greitasis traukinys, leidžiantis patogiai nuvykti iki Barselonos. Netoli esančios negyvenamos ir aplinkosaugininkų saugomos Medeso salos yra nuostabi vieta panardyti. Skaidrus vanduo leidžia stebėti unikalų povandeninio pasaulio gyvenimą.

Santa Suzanos kurortas žinomas kaip vienas labiausiai išplėtotų turistinių miestų, išsidėstęs palei ištisinę Kosta de Barselonos - Maresmės pakrantę. Nors jūra gilėja greitai, šiuos paplūdimius labai mėgsta šeimos su vaikais.

Kurortą į dvi dalis skiria asfaltuotas kelias, šalia kurio nutiesta geležinkelio linija. Kelionė traukiniu iš kurorto iki Barselonos užtruks tik valandą. Pro kurortą traukiniai važiuoja tyliai, tad poilsiautojai dėl to nejaučia jokio diskomforto. Einant tolyn pakrantės promenada Santa Suzana nepastebimai pereina į Malgrat de Maro kurortą. Jie sujungti krantine, šalia kurios daug parduotuvių, kavinių, barų ir restoranų.

Istorinė Santa Suzanos dalis išsidėsčiusi toliau nuo kurortinės, ji šliejasi prie vaizdingų kalnų papėdžių. Čia stovi XVI a. sargybinės paskirties bokštas, restauruota pilis - Castell de Can Rates. Šiame istoriniame pastate dabar įsikūręs Kultūros ir meno renginių centras. Bažnyčioje galite pamatyti dailininko J.Krauzės darbų. Šalia senosios miesto dalies yra parkas - Park Natural de la Font Del Boter. Šiame saugomame parke tarp nuostabios atogrąžų augmenijos trykšta mineraliniai šaltiniai ir karštosios versmės.

Pagrindine kurorto gatve važinėja turistinis traukinukas, kuriuo iš viešbučių zonos galima nukeliauti į istorinį Santa Suzanos miestelį. Kurorte taip pat nuomojami dviračiai. Didesniuose ir naujesniuose viešbučiuose vakarais organizuojami koncertai, žaidimai.

Senovinis pajūrio miestas Malgrat de Maras, esantis Barselonos ir Cheronos (kataloniškai Žironos) provincijų pasienyje, per pastaruosius 10 metų sparčiai vystantis turizmui, tapo vienu moderniausių kurortų Kosta de Barselonoje-Maresmėje. Smėlio paplūdimiai, skalaujami tobulai švarios, ramios jūros, driekiasi palei pakrantę apie 4 km. Malgrat de Maras skiriamas į dvi dalis - senamiesčio ir poilsio. Pastarojoje zonoje, besidriekiančioje palei Viduržemio jūros pakrantę, gausu viešbučių, kempingų, parduotuvių, restoranų, taip pat siūloma vandens sporto pramogų.

Maždaug už valandos kelio į šiaurės rytus nuo Barselonos esantis Pineda de Maras skaičiuoja apie 2000 metų istoriją, todėl šis miestelis tikrai patiks istorijos paveldo mėgėjams. Kurorte gausu parkų, aikščių, veikia itin daug restoranų, kavinių. Mėlynąja vėliava įvertintas auksinio smėlio paplūdimys yra ilgas ir platus, tad nebūna perpildytas net vidurvasarį. Naktinis gyvenimas ne itin triukšmingas, tad miestelis labai tinka šeimoms ir mėgstantiems ramų poilsį.

Kaleljos kurortas tikrai patiks tiems, kurie atostogų neįsivaizduoja be pietietiškai triukšmingų vakarų, dažnai organizuojamų festivalių ir ilgo auksinio paplūdimio, kuris čia driekiasi net 3 km. Šis kurortas jau daugiau nei 50 metų traukia turistus ir yra svarbi katalonų atostogų vieta. Maždaug 60 km nuo Barselonos nutolusi Kalelja gali didžiuotis ir istorijos paveldu, ir puikia šių laikų turizmo infrastruktūra.

 KOSTA DORADA

Nuo Barselonos į pietus nusidriekusi Kosta Dorados pakrantė. Kosta Dorada dar vadinama Auksiniu Krantu. Čia smėlis tikrai auksinės spalvos. Pakrantė pasižymi nuosekliai gilėjančia jūra ir nedidelių įlankėlių išraižytais smėlio paplūdimiais. Tokie nuostabūs paplūdimiai tęsiasi keletą kilometrų. Jie ypač traukia šeimas su vaikais.

Kosta Dorada Jus nustebins kontrastingu ir vaizdingu kraštovaizdžiu, turtinga provincijos istorija, palankiu klimatu, unikaliais gamtos rezervatais. Kosta Doradoje visada šilčiau ir mažiau lyja ar būna debesuota nei šiaurinėje Katalonijos dalyje Kosta Bravoje. Žinomiausi Kosta Dorados pakrantės kurortai - La Pineda, Salou, Kambrilsas. Visi turistai čia jaučiasi labai patogiai, yra kur pailsėti ir pasilinksminti, netrūksta restoranų, diskotekų, klubų, kavinių. Mėgstantys keliauti gali apsilankyti netoliese esnačiuose senoviniuose miesteliuose, vynuogynų apsuptuose vienuolynuose, išsimaudyti kalnų kriokliuose, nuvykti į nacionalinius parkus.

La Pineda - gana naujas kurortas Kosta Dorados pakrantėje, esantis už 105 km nuo Barselonos. Sporto mėgėjai renkasi čia esantį "Euro sport" kompleksą. Vaikų džiaugsmui - vandens pramogų parkas, kuriame vyksta delfinų pasirodymai ir galima maudytis kartu su jūrų liūtais. Čia esantys barai, kavinės, restoranai siūlo didelį nacionalinių patiekalų pasirinkimą. Kurorte įsikūrę prabangūs, patogūs ir modernūs viešbučiai. Vakarą smagiai galite praleisti vaikščiodami puikiai įrengtomis krantinėmis, pajūrio kavinukėse, moderniose diskotekose ar nuvykti į šalia esantį Salou kurortą.

Salou kurortas, esantis už 110 km į pietus nuo Barselonos, yra populiariausias Kosta Dorados pakrantėje. Senovinis romėnų laikų Salaurio miestas (saulės miestas), į kurį ilsėtis atvykdavo ir imperatoriai, ir turtingi pirkliai bei senatoriai, dabar vadinamas Kosta Dorados turistine sostine, siūlo svečiams daug įdomių ir įvairių pramogų.

Salou kurorte driekiasi puikūs smėlio paplūdimiai, palmių alėjos, Kap Salou kvartale pakrantę paįvairina įlankėlės, gerai praleisti laiko kviečia diskotekos, barai, kavinės, restoranai. Čia yra visko, be ko neįsivaizduojamas judraus kurorto gyvenimas. 

Į pietus nuo Salou esantis Kambrilsas, buvęs žvejų kaimelis, dabar tapo gražiu kurortu Kosta Dorados pakrantėje. Jis turi senas žvejybos tradicijas, garsėja puikiais žuvų ir jūros gėrybių patiekalų restoranais. Pakrantėje rytais veikia žuvų turgus. Kambrilsas garsus čia esančiu smaragdų muziejumi, o patikusį eksponatą galima ir nusipirkti. Vaizdingas miestelis tarsi padalytas į istorinį centrą ir uosto rajoną. Krantinėje esančiuose restoranuose, baruose, muzikinėse kavinėse verda visas pagrindinis kurortinis gyvenimas. Šis kurortas idealiai tinka tiems, kurie mėgsta vandens sportą. Praleisti atostogų į Kambrilsą dažnai atvyksta ir nemažai ispanų bei svečių iš gretimosios Prancūzijos.

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Ispaniją galite rasti čia