JUODKALNIJA

Norite atrasti paslėptą Balkanų perlą - keliaukite į Juodkalniją. Juodkalnija yra vos penktadalio Lietuvos dydžio, o joje telpa tiek daug: užburiantis kalnų grožis, Adrijos jūros pakrantė, sena turtinga istorija ir kultūra, jaukūs miesteliai. Kelionė į Juodkalniją - tai puikus atostogų derinys norintiems pabūti ir pasakiško grožio kalnuose, ir moderniuose kurortuose prie skaidrios žydros jūros. Juodkalnija išneria iš gretimų šalių šešėlio ir siūlo patrauklias kainas, puikią jūros gėrybių virtuvę, daug saulės, jūros bei gamtos. Keliaudami po Juodkalniją atversite duris į užburiantį Balkanų pasaulį.

budva g88e410d1c 640 

Nuotrauka:falcoPixabay

TIVATAS

Tivatas įsikūręs pačiame Kotoro įlankos viduryje. Šis miestelis yra pats jauniausias Bokos regione, tačiau jis turistus itin traukia pramogų gausa. Kadangi čia veikia oro uostas ir šurmuliuoja prabangių jachtų savininkų pamėgtas Porto Montenegras, vasaros sezonas į kurortą privilioja išties daug poilsiautojų. Tarp vertų dėmesio vietos objektų - Gėlių sala (Ostrvo Cvijeca), autentiškas Gornja Lastvos kaimelis, Šv. Nikolo sala ir garsusis Plavi Horizonti paplūdimys.

Puiki Tivato geografinė padėtis leidžia džiaugtis kone daugiausia saulėtų dienų iš visų regiono kurortų - čia vasara tęsiasi net 240 dienų per metus, o saulė šviečia lygiai pusę metų. Įlankoje driekiasi 17 paplūdimių, kurių bendras plotas siekia 31 kv. km. Trys jų - Plavi Horizonti, Almara, Kalardobas - už švarą ir tvarką įvertinti mėlynąja vėliava. Pakrantėje netrūksta barų, restoranų, jėgos aitvarų, burlenčių, baidarių nuomos punktų ir mokyklų bei vaikų žaidimų aikštelių. Šalia populiariausių paplūdimių, tokių kaip Plavi Horizonti, kuris laikomas bene geriausiu visoje Juodkalnijoje, poilsiautojams įrengta dušų. Mėgstantiems naktinį gyvenimą ir vakarėlius patariama vykti į Tivato centrą. Kavinės bei barai gal ir neprilygsta Ibisos užeigoms, tačiau vietų pašėlti iki paryčių tikrai yra. Beje, smagių vakarėlių gerbėjus taip pat vilioja netoli esantys Donja Lastvos, Krašičio ir Seljanovo kurortai.

BUDVA

Budva turistus traukia dėl dviejų skirtingų priežasčių - autentiško senamiesčio ir pašėlusio naktinio gyvenimo, kuriame karaliauja ritminga šokių muzika. Beje, net ir paplūdimius Budvoje bent kartą per metus okupuoja festivalių dalyviai. Šį miestą taip pat mėgsta turtingesni keliautojai, tad čia galima išvysti itin prabangių automobilių ir dar ištaigingesnių jachtų. Pastarosios švartuojamos prie pat istorinio senamiesčio, įsikūrusio iškyšulyje. Budvos senamiestis - tarsi dar vienas miestas mieste, primenantis garsųjį Dubrovniką Kroatijoje. Siauros gatvelės, net keturios bažnyčios, miesto muziejus, restoranai, barai ir suvenyrų parduotuvės čia viešinčius įtraukia ne vienai valandai. Ramiam poilsiui ir saulės vonioms pajūryje galima rinktis vieną iš 17-os Budvos paplūdimių, keturi jų (Queen of Montenegro, Sveti Toma, Time Out Beach, S&I Beach) įvertinti mėlynąja vėliava. Ne visur pakrantę dengia auksinis smėlis, bet prigulti ant pilko, šiek tiek akmenuoto paviršiaus irgi įmanoma. Norintiems daugiau patogumo siūloma išsinuomoti gultų ir skėčių. Garsiausias ir didžiausias Budvos paplūdimys Jaz nuo senamiesčio nutolęs apie porą kilometrų.Bendra pakrantės juosta šiame kurorte siekia 21 km. Muzika ir ritmas joje skamba ir dienomis, ir jau sutemus. Pačiame kurorte, pagrindinėje gatvėje, daugelis barų ir restoranų dirba iki 1 val. nakties, bet dalis tik tada ir atveria duris lankytojams. Sutemus gatvėse šurmuliuoja aktyvūs šių klubų klientų medžiotojai ir į Budvą atvykę poilsiautojai.

BEČIČIS

Nedidelio Bečičio kurorto pasididžiavimas - puikus paplūdimys Adrijos jūros pakrantėje. Įdomus faktas, kad prieš 70 metų ši 3 km ilgio smėlio pakrantė buvo pripažinta pačia geriausia Europoje. Nors vėliau jokių oficialių apdovanojimų pelnyti nepavyko, ir be jų Bečičį mėgsta tiek paprasti keliautojai, tiek pasaulinio lygio žvaigždės, pavyzdžiui Madonna ar Angelina Jolie. Kurorte ir net dalyje plataus paplūdimio įkurta nemažai puikių viešbučių, gerai išplėtota vandens pramogų infrastruktūra, veikia barų, kavinių suvenyrų ir kitų malonių smulkmenų parduotuvių. Labai ramaus poilsio čia verčiau nesitikėti. Bet ir aktyvaus poilsio mėgėjams  Bečičis nėra pats geriausias pasirinkimas. Šis nedidelis ir jaukus kurortas geriausiai patenkins saulės vonias ir maudynes itin skaidriame vandenyje, mėgstančių poilsiautojų lūkesčius. Visai netoli, vos už kelių kilometrų, daugiau pramogų atostogautojams siūlo Juodkalnijos pasididžiavimas - Budva, kuri iš Bečičio greitai pasiekiama pėsčiomis. Šis istorinis miestelis yra XV a. venecijiečių palikimas, kartais pavadinamas mažuoju Dubrovniku, nes taip pat turi tvirtovę, kuri laikoma miestu mieste. Bečičio paplūdimiuose pailsėję svečiai į Budvą gali nukeliauti ir ieškodami daugiau parduotuvių ar panorę pamatyti siautulingą naktinį Juodkalnijos gyvenimą.

PETROVACAS

Nedidelis jaukus miestelis, kuriame dar romėnai statė sau poilsio vilas, dabar vilioja atostogauti šeimas. Puikūs vaizdai pakrantėje, apsuptoje senų pušų ir palmių, leidžia mėgautis ramybe. Čia - saugūs paplūdimiai, netriukšmingas naktinis gyvenimas ir įkandamos kainos. Yra ir istorijos paveldo. Įspūdingiausias miestelio statinys - venecijiečių  XVI a. pastatytas fortas, kuris pagrindinį paplūdimį atskiria nuo Adrijos jūros. Tiesa, liepą ir rugpjūtį, kai suguža turistai, prasibrauti prie jūros įlankoje išties nelengva. Laimė, į pietus driekiasi dar du paplūdimiai, kuriuos nesunku pasiekti pėsčiomis. Arčiau plyti Lučičės pakrantė, apsupta kiparisų ir spalvingų oleandrų žiedų. Jūroje yra pažymėta vieta, iki kurios saugu maudytis ir mažiausiems poilsiautojams, tad šį paplūdimį itin mėgsta šeimos. Dar toliau yra 2,4 km ilgio Buljaricos paplūdimys. Tai beveik laukinis gamtos kampelis, todėl čia dažniau užsuka ramybės ieškantys poilsiautojai. Be to, nuo Petrovaco centro iki Buljaricos tereikia paėjėti apie 30 minučių, tad vaikams toloka. Pavargusiems nuo vaikščiojimo siūloma persėsti į kanojas ir palengva irkluojant apžiūrėti visai netoli kranto esančias dvi nedideles uolėtas salas. Vienos jų viršūnę puošia XVI a. pastatyta bažnytėlė. Beje, maršrutas šių salų link driekiasi virš pirmojo Juodkalnijoje povandeninio nacionalinio parko.

BIJELA

Bijelos miestelis Juodkalnijoje yra viena gražiausių vietų šalies pakrantėje smagiam poilsiui. Į šį kurortą traukia visi, kurie nori pasimėgauti įspūdingais pakrantės vaizdais, mielomis laivelių prieplaukomis ir tobulu maistu. Jis čia tarsi pagamintas mamos virtuvėje - visuomet tik su didžiausia meile, nuspalvintas nepakartojamu skoniu. Išėjus pasilepinti saule paplūdimyje, Jums visuomet akį merks nepakartojama kalnų panorama ir džiugins nuoširdžios vietinių šypsenos.

HERCEG NOVIS

Kotoro įlankos pakrantėje įsikūręs Herceg Novis yra patraukli turistinė vieta, sužavinti savo istorija ir architektūriniu paveldu. Tarp skirtingų imperijų blaškomas miestas pasipuošė įstabiais akcentais: dėl Bosnijos karaliaus pastatytos Forte Mare pilies miestas net tris amžius buvo žinomas kaip Castelnuovo (itališkai - Naujoji pilis), o austrų pastatytas laikrodžio bokštas, turkų statytas Kanli bokštas, serbų Šv. Nikolajaus cerkvė bei Belavistos aikštė dar ir dabar yra lankomiausi miesto objektai. Herceg Novis taip pat garsėja savo minerlainių vandenų šaltiniais ir gydančiu jūros purvu, kurie plačiai naudojami kurorto sveikatingumo centruose - pasilepinkite ir įsitikinkite jų veiksmingumu. Pagrindinis kurorto pakrantės ruožas akmenuotas ir dažnai gana pilnas poilsiautojų, tačiau netoliese yra daug gražių paplūdimių, pasiekiamų laiveliais. Herceg Novis yra tik apie 10 km nuo Kroatijos sienos - patogi jo vieta leis atostogų metu pakeliauti ir pasižvalgyti tiek po Juodkalniją, tiek po Kroatiją. 

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Juodkalniją galite rasti čia