KORFU SALA

Korfu yra antra pagal dydį Jonijos jūros salyno sala, jos ilgis siekia 64 km, o plotis šiaurėje, plačiausioje dalyje, - 32 km. Pietuose ji susiaurėja taip, kad nuo vakarinės iki rytinės pakrantės galima numinti dviračiu ir nepavargti. Nors sala atrodo gana maža, reljefas ir gamta jos šiaurėje bei pietuose gerokai skiriasi, taip pat kurortų siūlomos pramogos.

corfu g76c0f52ea 640

Nuotrauka: oiktasPixabay

Graikijos ir Albanijos pašonėje prisiglaudusi Korfu dar graikų rašytojo Homero pelnytai pavadinta "gražia ir turtinga žeme". Žaluma užburiantys kalnai, iš toli ryškiai spindinti mėlyna Jonijos jūra, viena kitą keičiančios smėlėtos ir uolėtos pakrantės užburia unikaliu grožiu ir rodo šio mažyčio žemės lopinėlio derlingumą. Dabar Korfu vadinama sala laukia poilsiautojų ir juos svetingai priima. Jų patogumui visa pakrantė nusėta didesnių ar mažesnių kurortinių miestelių, kurie vieniems siūlo ramų ir tylų, kitiems - aktyvų ir prabangų poilsį.

Kalnai šiaurėje suteikia galimybę pasigrožėti dramatiškais ir kerinčiais vaizdais. Didžiausias Pantokratoro kalnas iškilęs į 900 m aukštį. Čia yra ir uolėtų pakrančių, ir smėlio paplūdimių, tad smagu ne tik mėgautis saule bei jūra, bet ir tobulinti nardymo, buriavimo įgūdžius. Šiaurinė salos teritorija kur kas labiau urbanizuota. Pietuose gyvenimas taip sparčiai neskuba į priekį, labiau laikomasi senųjų papročių. Į pietus Korfu reljefas tampa lygesnis, smaragdinė jūra prie kranto - seklesnė. Ilgi paplūdimiai garantuoja ramų poilsį.

Smėlio pakrantės driekiasi ne visoje saloje, daug kur jos nusėtos mažų akmenukų ar smėlio su žvirgždu. Bet paplūdimiai neabejotinai yra vieni geriausių ir tvarkingiausių: apie 30 jų saloje šiuo metu žymimi mėlynąja vėliava.

ŠIAURĖS RYTŲ KORFU PAKRANTĖ

Prie pat Korfu įsikūrę Kontokalis ir Guvija yra prabanga išsiskiriantys kurortai. Guvijos miestelis žavi XVIII a. venecijietiška architektūra. Čia galima rasti puikių SPA centrų. Guvijos paplūdimys gamtos padalytas į mažas jaukias zonas, rami jūra idealiai tinka vandens slidžių pramogoms. Smėlėtame Kontokalio paplūdimyje galima ramiai pailsėti.

 Nuošali pušų apsupta Komeno pakrantė taip pat yra viena prabangiausių saloje, nusėta puikių viešbučių ir prabangių vilų. Čia daug mažų smėlio ir žvirgždo paplūdimių, kai kurie jų priklauso viešbučiams, tačiau prieinami ne tik jų svečiams.

Labiau į rytus saloje vienas šalia kito yra Dasija ir Ipsas. Dasiją supa itin daug miškų, o Ipsas įsikūręs kiek labiau į šiaurę, ant kalvų. Nors šie miesteliai vienoje pakrantės linijoje, tačiau siūlo skirtingą poilsį. Ipse gausu parduotuvių, kavinių ir restoranų. Tai jaunimo mėgstama vieta. Vakarais čia būna nemažai šurmulio. Žaliasis Dasijos kurortas labiau tinka ramiam poilsiui.

Barbatis yra vos 17 km į šiaurę nuo Korfu įsikūręs pakrantės miestelis. Baltų akmenėlių nubarstytas ir krištolo skaidrumo vandens skalaujamas beveik 2 km ilgio paplūdimys apsuptas miškų bei kalvų ir yra vienas įspūdingiausių saloje. Kurortas patiks ramesnio poilsio mėgėjams.

Šiaurėje įsikūrusio Acharavio infrastruktūra puikiai atitinka turistų poreikius. Miestelyje yra daugybė viešbučių, restoranų ir barų. Dauguma pastarųjų įsikūrę pagrindinėje gatvėje. Acharavis laikomas vienu geriausių kurortų saloje šeimoms ir poroms. Daug vandens pramogų, seklus jūros krantas.

Didžioji dalis Rodo kurorto driekiasi 7 km ilgio smėlio ir akmenukų pakrante, kurią dalijasi su Acharavio kurortu. Tai itin švarus ir saugus paplūdimys. Prie lygiagrečiai paplūdimio vedančio kelio daug tavernų, parduotuvių ir restoranų.

Agios Spiridono paplūdimys dėl itin švaraus vandens, įspūdingų reljefų yra gavęs mėlynosios vėliavos sertifikatą. Didžioji dalis paplūdimio smėlėtas, vanduo vasarą būna ramus.

37 km į šiaurę nuo salos sostinės esantis Kasiopio žvejų kaimelis, išsidėstęs tarp dviejų miškais apaugusių iškyšulių, vienas lankomiausių saloje. Kurorto centras yra jo uostas, kuriame daugybė tavernų ir suvenyrų parduotuvių, iš jų atsiveria vaizdas į jūrą ir žvejų valteles.

Iš visų šiaurės salos kurortų Sidaris labiausiai išsiskiria klubų ir barų gausa, šurmulingu naktiniu gyvenimu. Apie 500 m ilgio pagrindinis Sidario paplūdimys už švarą yra gavęs mėlynąją vėliavą. Vanduo kurorte daugiausia seklus ir ramus. Tiek pagrindiniame, tiek šalia esančiuose paplūdimiuose siūloma daug vandens pramogų.

KORFU MIESTAS

Sostinė, pavadinta taip pat kaip ir sala, dėl įvairialypės istorijos pasižymi ir labai skirtinga architektūra. Pėdsaką paliko Romos imperija, Bizantija, taip pat justi salą valdžiusių venecijiečių, britų ir prancūzų indėlis. Rotušė ir miesto tvirtovės - venecijiečių palikimas, o Listono kavinių zona primena Paryžių. Mieste taip pat veikia įvairių muziejų, žavi bažnyčios, rūmai, čia įsikūręs ir Jonijos universitetas, tad kas dieną galima pasinerti į vis įdomesnius istorinius maršrutus. Siaurų vingiuotų gatvelių išraižytas senamiesti įtrauktas į UNESCO saugomų teritorijų sąrašą. Tose gatvelėse įsikūrusios parduotuvėlės, suvenyrų krautuvėlės. Mieste taip pat apstu puikių restoranų, siūlančių įvairaus maisto. Itin svarbios saloje - venecijiečių pastatytos Senoji (Palaio Frourio) ir Naujoji (Neo Frourio) tvirtovės, saugojusios nuo osmanų puolimų. Ypač Senoji, traukianti ne tik savo architektūra ir istorija, bet ir nuostabiu vaizdu, atsiveriančiu į miestą ir pakrantes.

Salos sostinė, skirtingai nei pakrantėse išsibarstę kurortai, negali pasigirti įstabiais paplūdimiais, tačiau šią spragą kiek užpildo netoli esantis medžių ir kitos tankios augmenijos apsuptas mažytis priemiesčio kurortas Kanonis, įsikūręs šalia Halikiopulo įlankos. Siūlomi du natūralaus grožio nedideli paplūdimiai su puikiu vaizdu į ryškiai mėlyną jūrą ir šalia esančias Valchernos vienuolyno bei Pelės salas. Būtent tai dažniausiai pamatysite ir Korfu atvirukuose. Iš Kanonio paplūdimių labai įdomu stebėti tiesiai virš galvos į šalia esantį oro uostą besileidžiančius ir iš jo kylančius lėktuvus.

PIETRYČIŲ KORFU PAKRANTĖ

Pietuose įskūrę daug mažių ramių kurortų ir miestelių. Prie pat Korfu sostinės prisiglaudęs Peramos kurortas. Jis apsuptas gražių banguotų kalvų, tarsi sargybinių, o smėlėtas miestelio paplūdimys, nuklotas gultų ir skėčių, garantuoja ramų poilsį.

Benitsės anksčiau garsėjo triukšmingais vakarėliais. Dabar nauja jachtų prieplauka, kalnai ir gražūs paplūdimiai, tarp kurių įsikūręs autentiškumą išlaikęs miestelis, - puiki šeimos atostogų vieta. Benitsių paplūdimyje nemažai žvirgždo ir akmenukų - tai gana tipiška rytinei pakrantei.

Agios Joanio smulkaus žvirgždo paplūdimys labai nedidelis, veikia kelios tavernos, parduotuvė, yra šiek tiek nuomojamų kambarių. Vieta puikiai tinka stovyklauti. Netoli yra vandens pramogų parkas.

Moraitikos pagrindinėje gatvėje, kuri direkiasi apie kilometrą, įsikūrę barai, parduotuvės, kavinės. Taip pat veikia nardymo centras, organizuojantis kursus pradedantiems ir pažengusiems.

Bene geriausiai pietryčių salos dalį atspindi Agios Georgija, beveik  km ilgio geltono aukso smėlio paplūdimį turintis kurortas, kurio aplinka puikiai dera ir prie šalia esančio Korisijo Ežero rezervato, didžiausios sūraus vandens lagūnos saloje. Šalia Agios Georgijaus besidriekaintys paplūdimiai taip pat puiki vieta vėjo ir jėgos aitvarų sporto mėgėjams.

VAKARINĖ KORFU PAKRANTĖ

Vakarinė Korfu salos pakrantė keri nuostabiais saulėlydžiais, kai saulė sminga tiesiai į jūrą.

Į šiaurę įsikūręs Agios Gordijo miestelis apsuptas alyvmedžiais apaugusių kalnų, kurie leidžiasi tiesiai į ilgą auksinio smėlio paplūdimį, kuris driekiasi apie 1,5 km. Čia veikia ir nardymo centras.

Pelekas - vaizdingas ir autentiškas kaimelis, įsikūręs 13 km nuo Korfu miesto. Jis yra ant vienos gražiausių salos kalvų, nuo kurios atsiveria kvapą gniaužiantys panoraminiai vaizdai, Kaimelis gana šurmulingas, nes per jį važiuojama į netoli esančius paplūdimius. Pats Peleko paplūdimys mažas, iš jo atsiveria nuostabūs vaizdai į jūrą.

Kiek piečiau, Vakarinėje pakrantėje, vos 18 km nuo Korfu miesto, galybę aktyvių pramogų siūlo Ermonio kurortas. Įlankoje pasislėpęs mažas smėlio su akmenėliais paplūdimys stebina ne tik spalvinga skaidria jūra, bet ir itin gausia infrastruktūra, aplink įsikūrusiais viešbučiais, apartamentais, kavinėmis, tavernomis. Kurorto paslaptis - Didysis Ropos slėnis, kuriame įrengtas vienas geriausių Europoje golfo aikštynų. Upių išraižytas lygus slėnis taip pat puikiai tinka pasivaikščioti, pasivažinėti dviračiais, pajodinėti.

Paleokastrica yra viena žymiausių Korfu salos vietų, nuo salos sostinės nutolusi 25 km į šiaurės vakarus. Aplink miškais apaugusį iškyšulį telkiasi trys pagrindinės įlankos su daugybe paplūdimių, ypaš tinkančių atostogauti su šeimomis.

Liapados poilsiautojus traukia vandens pramogų gausa, ypač nardymu, nes skaidrus pakrantės vanduo puikiai atskleidžia visą spalvingą povandeninį pasaulį. 30 km į šiaurę nuo Korfu sostinės esantis kurortas mažai apgyventas, gausiai apsuptas vynuogynų ir žalių laukų.

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Graikiją galite rasti čia