KRETOS SALA

Kretos sala iškilusi Egėjo jūros pietuose, trijų žemynų - Europos, Afrikos ir Azijos - prekybos jūrų kelių sankryžoje. Kretos plotas - 8336 kv.km, ilgis - 260 km, krantų ilgis siekia 1046 km. Tai pati didžiausia Graikijos ir penkta pagal dydį Viduržemio jūros sala (po Sicilijos, Sardinijos, Korsikos ir Kipro). Šiaurinėje salos pakrantėje įsikūręs Heraklionas - Kretos sostinė. Jis salą padalija tarsi į dvi dalis: vakarinę ir rytinę. Kretoje, skirtingai nei Graikijos žemyninėje dalyje nėra didelių miestų. Daugelis salos gyventojų gyvena mažesniuose miesteliuose ir kaimuose, kurių čia yra per 1400.

greece gf19a819bc 640

Nuotrauka:MakaluPixabay

Beveik kievienas žemės lopinėlis pasakoja apie ilgaamžę Kretos istoriją, kuri siekia laikus dar iki civilizacijos. Su šia sala susiję daugybė senosios Graikijos mitų ir legendų, kurios taip susipynusios su istorija, kad sunku atskirti kur teisybė, o kur pramanas. Kretiečiai sako, kad saloje spalvos intensyvesnės, kalnai aukštesni, saulė kaitresnė, labiau uždeganti muzika, skambesnis juokas ir stipresni kvapai negu bet kurioje kitoje pasaulio vietoje.

Didžiausia Graikijos sala siūlo tiek, kad vienų atostogų tikrai neužteks visoms patraukliausioms vietoms aplankyti.

POPULIARIAUSI KURORTAI

CHERSONISO REGIONAS

Buvęs paprastas žvejų kaimelis, nuo sostinės Herakliono nutolęs apie 26 km, tapęs labai populiariu atostogų centru. Tai judrus, jaunimo pamėgtas kurortas. Čia gausu viešbučių, barų, diskotekų, suvenyrų parduotuvių, yra mažojo golfo aikštynas, kartingo trasa, nedidelis vandens parkas. Parduotuvės dirba iki vidurnakčio, barai ir naktiniai klubai - iki ryto arba kol yra lankytojų. Tai kosmopolitiškiausias kurortas saloje, išsiskiraintis tavernų, restoranų gausa. Vakarais, kai duris atveria naktiniai barai ir diskotekos, čia kunkuliuoja gyvenimas. Iš Chersoniso patogu nuvykti į Heraklioną, Agios Nikolają ir kitas salos vietas.

Netoli kurorto, maždaug už 2-6 km, išsidėstę tradiciniai ir labai jaukūs kaimeliai Anisaras, Analipsis. Pavargę nuo didelio šurmulio šiuose kaimeliuose visada ras atokvėpį. Už 8 km nuo Chersoniso, Guvese, yra tavernų, restoranų ir jaukių kavinukių, smėlio paplūdimyje sudaryta galimybė užsiimti aktyviu vandens sportu. O pavažiavę dar kelis kilometrus į vakarus randame Kokini Chanį, kuris dėl savo puikaus paplūdimio bei jaukių tavernų ir restoranų tapo turistų mėgstama vieta. Iš čia senuoju greitkeliu keliaujant į Herakliono oro uostą atsiveria itin gražūs jūros ir grubaus kranto vaizdai.

STALIDA, MALIJA

Žavus Stalidos kurortinis miestelis šiaurinėje Kretos pakrantėje, įsikūręs tarp Malijos ir Chersoniso kurortų, yra gyvas ir užburiantis, pritraukiantis turistų iš daugelio Europos šalių. Nors šis kurortas kiek ramesnis už minėtus kaimynus, tavernų, restoranų ir barų pasiūlos čia netrūksta, poilsiautojus traukia ir ilgas smėlio paplūdimys, gražūs pakrančių vaizdai. Čia ilsėtis populiaru su šeimomis. Jei norisi daugiau linksmybių, jų galima rasti visai šalia esančiame Malijos kurorte. Nuo Stalidos iki Herakliono oro uosto - 30 km. Į šį kaimelį veda naujasis nacionalinis kelias, nuo kurio atsiveria įspūdingas vaizdas į jūrą ir kurortinius miestelius.

Stalidos kaimynė Malija plačiai žinoma nuostabiais smėlio paplūdimiais ir linksmu kurortiniu gyvenimu. Kurortinius miestelius skiria apie 4 km. Miestelis įsikūręs to paties pavadinimo įlankoje, jį supa tik Kretai būdingas kraštovaizdis. Šiandien Malija - gerai žinomas ir ypač jaunimo mėgstamas kurortas su daugybe tavernų, krautuvėlių, naktinių klubų, barų. Rytinėje dalyje už 4 km nuo Malijos įsikūręs archeologijos centras, kuriame saugomi Malijos rūmų griuvėsiai. Čia archeologai rado Malijos bičių atvaizdą, kuris dabar laikomas vienu Kretos simbolių - gerovės ir turto talismanu.

SISIS

Sisis yra jaukus žvejų miestelis šiauriniame Kretos salos krante, 43 km atstumu nuo Herakliono ir tik apie 7 km nuo Malijos kurorto. Sisyje nerasite minios turistų, naktinių klubų, kavinių. Miestelyje tėra keli geri restoranai, kuriuose galėsite pasimėgauti šviežia žuvimi ir tradicinės graikų virtuvės patiekalais. Tai ne tik graži, bet ir įdomų istorinį palikimą turinti vieta - per Kretos revoliuciją miestelis naudotas ginklams iškrauti.

Kurorto smėlio paplūdimiai nedideli, bet puikiai pritaikyti maudynėms Egėjo jūroje. Naktinis gyvenimas neintensyvus, todėl tai gera vieta norintiems ramiai pailsėti prie jūros. Čia galite pamiršti civilizaciją ir pasivaikščioti krantine, klausydamiesi jūros ošimo ir mėgaudamiesi grynu oru bei ramybe. Vis dėlto, jei norėtųsi daugiau šurmulio, lengva pasiekti Malijos kurortą.

ELUNDA

Vaizdingas šiaurinės pakrantės kelias veda į buvusį žvejų kaimelį, o dabar - Elundos kurortą. Miestas įsikūręs Elundos įlankos pakrantėje, nuo jo iki Agios Nikolajo - 11 km, iki sostinės ir oro uosto - 70 km. Tai vienas svarbesnių turistų centrų rytinėje Kretos pusėje. Čia rasite komfortiškų ištaigingų viešbučių, tavernų, suvenyrų parduotuvėlių. Iš čia laivu galima persikelti į Spinalongos salą - kadaise buvusį fortą, praėjusiame amžiuje tapusį raupsuotųjų kolonija.

AGIOS NIKOLAJAS

Tai vienas gražiausių pakrantės miestelių, laikomas pačiu madingiausiu salos kurortu ir vadinamas Kretos Sen Tropezu. Kurortas siūlo viską, ko reikia komfortiškam poilsiui: nedidelėse, romantiškose gatvelėse atrasite graikiškų tavernų, kurios pasiūlys nacionalinių Kretos patiekalų, galėsite pasivaikščioti jaukia krantine palei jachtų prieplauką, įsigyti originalių suvenyrų, o vakare paragauti kokteilių miestelio baruose. Norintiems ramiai pailsėti siūloma jūroje paplaukioti laivais, jachtomis. Pasak legendos, šiame mieste esančiame ežere maudėsi deivė Atėnė.

Visai šalia Agios Nikolajo yra gražus ir jaukus Amudaros smėlio paplūdimys. Tai puiki vieta tiems, kurie nenori būti visai atskirti nuo miesto, bet labiau norėtų ilsėtis ir gyventi arčiau paplūdimio, kuriame vyrauja smėlis, o vanduo seklus, tad ši vieta puikiai tinka ir atostogauti su vaikais.

Autentiškas ir jaukus graikiškas kaimelis Istronas, nuo garsaus Agios Nikolajo nutolęs vos 12 km. Istronas pelnytai didžiuojasi trimis puikiais smėlio paplūdimiais ir uždaromis įlankomis, kurias lengva pasiekti automobiliais, o mėgstantys pasivaikščioti į paplūdimius nuo uolos gali nusileisti ir pėsčiomis. Nuo kalvos atsiveria puikūs vaizdai: auksinio smėlio paplūdimiai ir akinamai švarus žydras vanduo. Pajūris žavi visus be išimties ir tituluojamas vienu gražiausių visoje Kretos saloje. Paplūdimio ilgis išties įspūdingas - net 14 km. Pastaruoju metu mažas Istrono kurortas sulaukia vis daugiau turistų. Sparčiai daugėja viešbučių. Tiesa, restoranų čia dar nedaug, o maistu galima mėgautis jaukiose nedidelėse graikiškose tavernose. Istronas populiarus ir tarp aktyvų poilsį mėgstančių, ir ilgai miestelyje neužsibūnančių turistų bei tų, kuriems patinka rinktis "viskas įskaičiuota".

AMUDARA

Vos keletą kilometrų nuo šalies sostinės Herakliono į vakarus nutolusios Amudaros pavadinimas, išvertus pažodžiui, reiškia "didžiulis smėlis". Nenuostabu, jog šio kurorto pažiba yra įspūdinga rusvo smėlio pakrantė, kuri tęsiasi apie 7 km. Ji tokia ilga, kad sau tinkamą vietą suras ir mėgstantys triukšmingus paplūdimius, ir vertinantys ramų poilsį prie seklios jūros. Paplūdimio barai išsidėstę per visą pakrantę, tad dėl gėrimo ar užkandžių ilgai kulniuoti neprireiks. O jei kils noras pajudėti, siūlomos vandens sporto pramogos apima kone viską - nuo banglenčių iki paviršinio nardymo. Dėl švaraus vandens ir geros infranstruktūros pakrantės paplūdimiai įvertinti mėlynąja vėliava. Čia visus metus pučia palankūs vėjai, tad Amudara labai populiari tarp buriuotojų. Netoliese veikia ir buriavimo burlentėmis mokykla bei vandens sporto centras. Amudaroje yra daug viešbučių, puikių įvairaus kainų lygio restoranų, kavinių ir graikiškų tavernų, apstu ir suvenyrų parduotuvių. Miestelis vakarais labiau atitinka šeimų su vaikais poreikius, bet centre ir pakrantėje dalis kavinių sutemus siūlo paklausyti gyvos muzikos ir pašokti. Norintys daugiau šėlsmo vos per 15 minučių gali nuvykti į salos sostinę Heraklioną, kur pramogų gerokai daugiau. Viešint Amudaroje lengvai pasiekiami ir kiti Kretos traukos objektai.

AGIA PELAGIJA

Tai mažas jaukus miestelis šiauriniame Kretos salos krante, 25 km atstumu į vakarus nuo Herakliono. Dar neprivažiavus miestelio pasitiks nuostabus peizažas - toks, kokį matote atvirukuose. Balti pastatai, žalsva Viduržemio jūra ir rusvas krantas - visa tai susilieja į nepaprasto grožio kraštovaizdį. Miestelis susitelkęs prie jūros kranto, čia rasite daug tavernų ir kavinių, prekybos centrą, turizmo centrą ir įvairių parduotuvių. Naktinis gyvenimas neintensyvus, todėl tai gera vieta norintiems ramiai pailsėti prie jūros.

FODELĖ

Netoli Agia Pelagijos, 26 km į vakarus nuo Herakliono, įsikūręs Fodelės kaimelis žinomas kaip tapytojo Domeniko Teotokopulo (El Greco, liet. Graiko) gimtinė ir puiki vieta ramaus poilsio ieškantiems poilsiautojams. Šalia kaimelio driekiasi mėlynąja vėliava įvertintas paplūdimys, rytuose apsuptas Keip Stavro, vakaruose - Kastelo kalvos. Poilsiui geriau įrengta vakarinė smėlėto paplūdimio dalis, kurioje rasite skėčių nuo saulės, gultų, yra dušų, kavinių ir barų, siūloma vandens pramogų.

BALIS

Unikalios gamtos supamas kurortas Kretos viduryje, 30 km nuo Retimno. Praeityje garsus žvejų kaimelis šiandien yra puiki atostogų vieta, kur išplėtotas turizmas, bet išlaikyti vietos papročiai ir tradicijos. Didingų kalnų apsuptyje esančiame kurorte driekiasi net keturi jaukūs paplūdimiai, kurie yra nepaprastai švarūs ir saugūs vaikams. Vietovę puošia tradiciniai nameliai, tavernos ir mažytis žvejų uostas.

RETIMNO REGIONAS

Regionas apima Skaletos, Pigianos Kampo, Adelianos Kampo, Platanijo, Misirijos ir Retimno kurortines zonas. Retimne gerai išsilaikė venecijiečių architektūros statiniai ir turkų mečetės, kurios miestui suteikia rytietiško prieskonio. Venecijiečių kvartalo gatvelėse galima įsigyti originalių suvenyrų - jų įvairovė didžiausia Kretos saloje. Retimne atsiskleidžia XVI a. Venecijos architektūros grožis: Didieji vartai, lodžija - kadaise buvęs miesto didikų poilsio ir susitikimų klubas, Rimondžio fontanas, fortas ant Paleokastro kalvos, nuo kurios atsiveria nuostabus miesto vaizdas. Krantinėje įsikūrė daugybė jaukių kavinukių, tradicinių tavernų. Ir dienomis, ir vakarais čia verda gyvenimas. Iš Retimno patogu susisiekti su Chanija, Heraklionu ir kitomis salos vietomis. Misirija, įsikūrusi vos už poros kilometrų nuo Retimno, gali pasigirti gražiu smėlio paplūdimiu, kuriame puikios sąlygos plaukioti, užsiimti vandens sportu, mėgautis saule. Čia išties gyva: lankytojų laukia barai, kavinės ir parduotuvės. Apie 6-15 km atstumu nuo Retimno įsikūrę nedideli kurortiniai miesteliai: Pigianos Kampas, Adelianos Kampas, Sfakakis, Skaletas. Čia driekiasi platūs paplūdimiai, į kuriuos įsiterpia gražių akmenuotų įlankėlių. Pakrantėje yra jaukių graikiško stiliaus tavernų, restoranų, kavinukių, galima nusipirkti įvairiausių suvenyrų. Iš miestelių patogu nuvykti į Retimną.

Vos 4 km į rytus nuo Retimno nusidriekęs gražus smėlingas Platanjo paplūdimys. Jame vasarą dažnai pučia šiaurinis vėjas, vadinamas Meltemi, tad pakrantę skalaujantis vanduo nėra ramus. Paplūdimyje siūloma įvairių paslaugų ir pramogų, veikia graikiškų tavernų, siūlančių vietos maisto ir gėrimų. Panormas - nedidelis miestelis, apie 22 km nutolęs nuo Retimno. Per pastaruosius metus tapo puikiu vakarinės Kretos dalies kurortu. Čia yra keletas parduotuvių, tavernų, restoranų, kavinių, barų. 

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Graikiją galite rasti čia