ANTALIJOS REGIONAS

Regionas, kuriame įsikūrusi Antalija, senovėje buvo laikomas mistinių reiškinių centru, o nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio jis tapo Turkijos Rivjera. Kraštas garsėja aukščiausios klasės viešbučiais, sporto kompleksais, naktiniais barais ir prabangiomis parduotuvėmis.

we ship g44fd28ba7 640

Nuotrauka:Engin AkyurtPixabay

Pagrindinis Antalijos regiono pranašumas - gausus vienas nuo kito besiskiriančių kurortų pasirinkimas. Kemere žavi miškingi kalnai, Laroje, Alanijoje ir Beleke - puikūs smėlio paplūdimiai, o Sidėje - nepamirštami peizažai.

Aplink Antaliją yra daugybė lankomų objektų, kuriuos apvažiuoti pavyks ir per vieną dieną. Termesas - antikinis miestas, esantis pakeliui į didingus Tauro kalnus, Pergė - 17 km nuo Antalijos, Aspendas - 40 km nuo miesto, Sidė - 80 km nuo miesto važiuojant Alanijos keliu.

Netoli centrinio Kemero, ant Viduržemio jūros kranto, įsikūręs antikinis Faselio miestelis.

Galima aplankyti ir įspūdingus gamtos kampelius: Diudeno, Kuršunlu ar Manavgato krioklius, kurie karštą vasaros dieną puikiai atgaivins.

Šiandien tai tikras rojus žavingos gamtos prieglobstyje. Šioje vietovėje per metus būna apie 300 saulėtų dienų, todėl maudynių sezonas trunka nuo balandžio iki lapkričio. Antalijos regione metų laikai egzistuoja tik kalendoriuje. Čia karaliauja tik du sezonai - pavasaris ir vasara. Žydras dangus ir krištolinė jūra kviečia mėgautis atostogomis.

POPULIARIAUSI KURORTAI

KEMERAS

Kemeras - miestelis, esantis už 42 km nuo Antalijos. Tai nedidelis kurortas, kurį iš vienos pusės supa pušynais apaugę kalnai, iš kitos - skaidri Viduržemio jūra. Paplūdimiai apsupti pušų, alyvmedžių. Į Kemero jachtų uostą suplaukia daugybė burlaivių, jachtų, vandens sporto pramogų mėgėjų.

Kurorte verta apsilankyti du kartus per savaitę vysktančiame maisto ir drabužių turguje, įsigyti šviežių vaisių, o drabužių turguje galvą apsuks garsiais prekės ženklais padabintos prekės, kurios, deja tik klastotės. Netoli nuo centro plyti Joriukų parkas, kuriame galėsite nusipirkti ir paragauti tradicinio turkiško patiekalo giozleme (susuktas blynas, į kurį dedama sūrio arba daržovių) ir už papildomą mokestį aplankyti šalia esantį vietos muziejų.

Šiuolaikiniai viešbučiai ant jūros kranto suteikia puikią galimybę pailsėti sveikai ir nerūpestingai.

Kirišas (5 km iki Kemero), Čamjuva (7 km iki Kemero) ir Beldibis (15 km iki Kemero) - ramūs kurortiniai miesteliai, apsupti nuostabios Tauro kalnų gamtos, turintys mažų parduotuvėlių, jaukių kavinukių, diskotekų, kur galima smagiai praleisti vakarą. Kai pabosta ramybė, iš jų galima nuvykti į Kemerą pasilinksminti ir papramogauti. Goiniukas - nuo Kemero į šiaurę apie 10 km nutolęs vienu gražiausių laikomas Turkijos kurortas, įsikūręs tarp jūros ir Tauro kalnų. Natūralios pušų ir oleandrų giraitės sukuria itin harmoningą atmosferą. Goiniukas buvo viena pirmųjų turistinių zonų Turkijoje. Paplūdimiai daugiausia nusėti smulkių akmenukų. Tekirova nutolusi apie 17 km į vakarus nuo Kemero. Čia vienas gražiausių paplūdimių visame Antalijos regione.

LARA

Už 20 km į rytus nuo Antalijos yra sparčiai besivystantis Laros regionas, kuriame įsikūręs Kundu kurortas - vienas labiausiai šurmuliuojančių Turkijos turizmo centrų. Vienas pagrindinių traukos motyvų čia yra dideli ir išpuoselėti viešbučiai, kurių kiekvienas išsiskiria savita tematika. Čia nestinga paslaugų gausos ir įvairovės bei puikių pramoginių programų tiek suaugusiems, tiek mažiesiems poilsiautojams.

Iš kurorto nesunkiai galima pasiekti lankytinus objektus. Netoli nuo čia yra antikinių įžymybių, vandens pramogų parkų, prekybos centrų.

BELEKAS

Tai Turkijos pakrantėje susitelkęs pačių prabangiausių ir moderniausių viešbučių centras, ideali vieta mėgstantiems sportą ir aktyvų poilsį: čia yra tinklinio, futbolo, lauko teniso aikštelių, puikių plaukimo baseinų, vandens pramogų parkas, didžiausias golfo aikštynas šiame regione. Belekas - Turkijos kurortas, kuriame žavi puiki atmosfera, įdomi architektūra, senovės alsavimas, rytietiško turgaus dvasia ir archeologijos oazės. Šalia nesibaigiančių smėlio ir žvyro paplūdimių įsikūrė visa virtinė viešbučių, daugiausiai 4 ir 5 žvaigždučių. Vietovę supa pušynai, alyvmedžių giraitės ir palmių plantacijos. Šis kurortinis regionas yra puiki vieta, norint aplankyti istorinius paminklus: netoli stūkso senovės miestų - Pergės, Aspendos ir Sidės - liekanos.

Į rytus nuo Beleko kurorto esantis Bogazkento miestelis įtiks visiems. Daugybė vandens pramogų, plati paplūdimio juosta, vietos turgus, turkiškos pirtys ir masažai. Su vaikais atvykusios šeimos daugybę pramogų randa viešbučiuose ir pakrantėje. Ekstremalesnių pojūčių mėgėjai gali rinktis vieną iš kelių vandens sporto pramogų. Kurorto ar netoli esančio Beleko turguose gausu šviežių vaisių ir garsiųjų turkiškų saldumynų.

SIDĖ

Manoma, kad Sidė įkurta Graikijos kolonistų. Dabar tai 75 km atstumu nuo Antalijos nutolęs kurortinis miestelis, įsikūręs šalies pietuose, prie Viduržemio jūros. Lygumų pakrantėje plyti vienos seniausių ir įspūdingiausių Turkijos gyvenviečių - Sidės - griuvėsiai, o kaiminystėje stūkso šiuolaikiniai turistiniai kompleksai ir driekiasi nusotabūs smėlio paplūdimiai. Šiandien tai vienas gyvybingiausių Pietų Turkijos kurortų.

Į rytus nuo Antalijos esantis Kolaklis turi puikų smėlėtą paplūdimį. Kurorte siūloma daugybė vandens pramogų: nuo pasivažinėjimo vandens motociklu iki pakilimu parašiutu virš jūros. Miestelyje yra ir vandens parkas, kuriame puikiai laiką praleis visa šeima. Aplink Kolaklį išlikę antikinių pastatų griuvėsių - labiausiai rekomenduojama aplankyti senąjį amfiteatrą. Kolaklis turi ką pasiūlyti ir naktinių pramogų mėgėjams. 

Sorgunas yra vos 3 km nuo Sidės ir poilsiautojus pasitinka itin ramia atmosfera. Smėlio ir akmenukų paplūdimiai lėtai gilėja į jūrą. Labiausiai Sorgunas žinomas dėl puikių pušų miškų ir itin gražios gamtos. Tai ideali vieta poroms arba šeimoms su vaikais, norintiems pasimėgauti gamta ir jūra. 

Kumkojus nutolęs 5 km nuo Sidės ir yra bene seniausias kurortas Turkijoje ir vienas populiariausių Viduržemio jūros regione. Čia įsikūrę geriausi Turkijos pakrantės viešbučiai. Smėlio paplūdimiai gilėja labai pamažu, tad jie itin mėgstami šeimų su mažais vaikais. Miestelyje gausu jaukių vietos kavinukių ir parduotuvėlių, o naktinio gyvenimo ieškoti poilsiautojai traukia į Sidę. 

Į šiaurę nuo Sidės esantis Manvgatas įsikūręs prie to paties pavadinimo upės žiočių. Būtent ji ir suteikia šiam miestui išskirtinumo, traukia turistus pailsėti ne tik paplūdimyje. Upė garsi kriokliais, o šalia jos - saugomas itin žalias parkas. Manavgate daug parduotuvių ir prekybos centrų, kavinių ir restoranų, siūlančių šviežių upinių žuvų. Iš čia galima keliauti į Sidę, taip pat aplankyti antikinius Pergės ir Aspendo miestus.

Evrensekis išsidėstęs ant kalvų priešais Viduržemio jūrą 12 km nuo Sidės. Aplink kaimelį plytinčios pušų ir alyvmedžių giraitės sukuria itin patrauklų peizažą. Į rytus nuo Sidės įsikūręs Kizilgačo kurortas siūlo poilsiautojams ramų poilsį, puikius smėlio, smulkaus žvyro ir akmenukų paplūdimius.

Kizilotas - ramus kaimelis ir puiki vieta judriems, mėgstantiems pasivaikščiojimus, besidomintiems lankytinais objektais ir norintiems sužinoti daugiau apie Turkijos kultūrą. Iki judrios Alanijos - vos pusvalandis kelio automobiliu.

ALANIJA

Alanija - jaukus kurortas prie Viduržemio jūros, nuo Antalijos į rytus nutolęs 130 km. Kurortas, įsikūręs Tauro kalnų papėdėje, apsuptas citrinmedžių sodų ir bananų plantacijų. Poilsiautojus čia vilioja švelnus paatogrąžių klimatas, vaizdingas uostas, smelio, smulkaus žvyro paplūdimiai, žydras vanduo ir Tauro kalnai.

Romos imperatorius Markas Antonijus savo mylimai Kleopatrai Alaniją padovanojo vedybų proga. Kaip byloja legenda, Kleopatrai Alanija labai patiko, ji čia praleido labai daug laiko, maudėsi švelniose jūros bangose. Vienas gražiausių Alanijos paplūdimių, išsiskiriančių karališkai prašmatniu švelniu smėliu, pavadintas Kleopatros vardu.

Alanija garsėja didingu uolėtu kyšuliu, kurio viršūnę vainikuoja puikiai išsilaikiusi miesto tvirtovė. Tai vienintelė išlikusi turkų seldžiukų tvirtovė pasaulyje. Šešių kilometrų ilgio gynybinė siena, juosianti šią tvirtovę, yra viena ilgiausių Turkijoje.

Kalno šlaituose esantis Alanijos semaniestis kviečia pasivaikščioti siauromis gatvelėmis, o terasose įsikūrusios kavinės ir užeigos vilioja nuo jų atsiveriančia žavia miesto panorama tiek dieną, tiek vakarais. Čia gausu nebrangių 2 ir 3 žvaigždučių viešbučių, kurie yra miesto centre, todėl galima lengvai įsilieti į miesto ritmą ir iki ryto linksmintis puikiuose naktiniuose klubuose.

Vos už 5 km nuo Alanijos įsikūręs ramus kurortinis Tosmuro rajonas. Čia gausu viešbučių ir apartamentų, turinčių atskirus baseinus, driekiasi graži paplūdimio promenada, yra kasdien apsipirkti patogių parduotuvių, turgaviečių.

Apie 7 km į rytus nuo Alanijos įsikūręs žavus Obos kurortas, kuriame malonią aplinką kuria skvereliai, parkeliai ir plačios pėsčiųjų alėjos. Dar giliau į rytus nutolęs nedidelis, tačiau smarkiai besivystantis Kargičako (15 km iki Alanijos) kurortas, siūlantis gerą poilsį už patrauklią kainą.

Machmutlaras yra 15 km į rytus nuo Alanijos ir siūlo ramią kurorto atmosferą, žalią ir patrauklų peizažą bei ilgą paplūdimio alėją. Miestelis apsuptas bananų plantacijos ir šalia esančių Tauro kalnų. Machmutlaro centre gausu parduotuvių, restoranų, barų, vaistinių ir prekybos centrų. Kiekvieną antradienį ir šeštadienį čia vyksta turgus, kuriame galima įsigyti visko: nuo šviežių vaisių ir rytietiškų prieskonių iki drabužių ir žaislų. Machmutlaras su Alanija sujungtas autobuso linija. Machmutlaras yra ideali atostogų vieta tiems, kurie nori pasimėgauti ramybe ir žaliu peizažu.

Į vakarus nuo Alanijos turistų laukia Turklero, Konaklio, Avsalaro ir Okudžalaro kurortai. Traukia puikūs jų smėlio paplūdimiai ir vaizdingas peizažas: Viduržemio jūra ir šalia esantys Tauro kalnai. Konaklis išlaikęs tikro turkiško kaimo dvasią. Tukleras - ramybės uostas Turkijos Rivjeroje. Iš visų šių kurortų patogu nuvykti į Alaniją ir Antaliją. 

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Turkiją galite rasti čia