BALEARŲ SALOS

Maljorka, Menorka, Ibisa ir Formentera - tai ketvertas garsiausių ir didžiausių Balearų salų, tačiau jų pašonėje dar pabirusios ir ne mažiau įdomios bei gražios mažylės: Kabrera, Dragonera, Konechera arba Isla del Aire. Daug laukinės gamtos, daug pačių įvairiausių paplūdimių, daug kalnų ir kalnų takelių, miestelių.

sailboat g4e9892faf 640

Nuotrauka: Bartłomiej KocPixabay

Populiariausia iš salų - Maljorka, kerinti gamtos įvairove, užburiančiais kalnais, nedidukėmis įlankėlėmis, balto smėlio paplūdimiais ir šilta bei skaidria jūra. Torrent de Pareis tarpeklis - vieta, kurią būtina aplankyti Maljorkoje. Vietiniai tik paantrina: jei neįveikei Torent de Pareis tarpeklio, nebuvai Maljorkoje. Menorka mažesnė, tačiau paplūdimių joje net 131, o tai daugiau nei Maljorkoje ir Ibisoje kartu sudėjus. Beveik visa sala - biosferinis draustinis, saugomas UNESCO: Menorkos peizažai stulbina įvairove - čia auga daug retų augalų, gyvena nemažai tokių pat retų gyvūnų ir paukščių rūšių. Visą šį turtą galima stebėti, vaikštant specialiai įrengtais maršrutais arba važinėjant dviračiais.

ŠIAURINĖ MALJORKA

Šiaurinės Maljorkos moto - subalansuotas poilsis. O kaip kitaip, jeigu saloje galima rasti ir laukinių paplūdimių, ir aukštų skardžių, ir jaukių miestelių bei ramiam šeimų poilsiui idealiai pritaikytų kurortų.

Viena įdomiausių vietų saloje - Sa Calobra kaimelis, įsikūręs šiaurinėje Maljorkos dalyje. Jį gana sunku pasiekti, tačiau šios vietovės kraštovaizdis yra toks unikalus ir kvapą gniaužiantis, kad ji yra viena dažniausiai turistų aplankomų vietų Ispanijoje. Ne mažiau įspūdingi reginiai atsiveria tiems, kas atvyksta į šią vietą automobiliu. Vingiuoti, vietomis 360 laipsnių posūkiai yra tikras iššūkis, bet kartu ir nepakartojamas nuotykis, nes į Tramuntanos kalnus atsiveriantis vaizdas tiesiog užburia. Gamtos mylėtojams atradimų nestigs gamtos parke, kuriame gyvena net 270 paukščių rūšių. O be konkurencijos įspūdingiausioje salos vietoje - Formentoro kyšulyje - bus galima pasijusti, tarsi atvykus į pasaulio kraštą, kuriame nėra nieko daugiau tik dangus ir jūra.

Kurortinis Alkudijos miestas turistus vilioja įkvepiančiais istoriniais reliktais ir švariais smėlio paplūdimiais. Čia galima išvysti romėnų namų ir amfiteatro liekanas, pasivaikščioti siauromis gatvelėmis, kuriose įsikūrusios parduotuvėlės primena meno galerijas.

Seną miestuką juosia gynybinė siena, kuria galima apkeliauti beveik visą Alkudiją. Dar viena įdomi vieta, kurią vertėtų pamatyti - gamtos parkas. Jo įlanka kasmet pritraukia daugiau nei du šimtus įvairių rūšių paukščių. Be pastarųjų stebėjimo parke taip pat galima pasivažinėti dviračiu, pasimėgauti gamtos grožiu ir pakvėpuoti tyru oru.

RYTINĖ IR PIETINĖ MALJORKA

Jei šiaurinėje Maljorkos dalyje netrūksta pakrantės skardžių ir kalnagūbrių, pietinė salos dalis - daug lygesnė. Pastarąją nuo kritulių apsaugo kalnų masyvas, todėl čia visada šviečia saulė. Šioje salos dalyje driekiasi gražiausieji, auksiniu smėliu viliojantys paplūdimiai: Cala Barca, Cala Mondrago, Cala Romatica, ir tarp uolų įsispraudusios nedidelės įlankėlės. Vienas gražiausių pietinės Maljorkos kurortų - Porto Petras kasmet sulaukia daugybės turistų. Sakoma, kad juos čia vilioja itin skaidrus jūros vanduo ir kiekviename žingsnyje užplūstantis ramybės jausmas. Tačiau jo neįmanoma nupasakoti žodžiais, reikia pajusti patiems.

Rytinė Maljorka - tikrų tikriausia nuotykių ieškotojų kryptis. Krištolo skaidrumo jūros vanduo, mažytės įlankėlės, uolų skardžiai, daugybė paslaptingų olų ir urvų... Kyštelėkite nosį po žeme ir apsižvalgykite paslaptinguose "Drakono" (Cuevas de Drach) urvuose. Tai pačių žinomiausių Europoje požeminių kalnų grandinė. Paslaptingas takelis vinguriuoja tarp kvapą gniaužiančių stalaktitų ir stalagmitų darinių, o nusileidus giliau, galima išvysti vieną didžiausių požeminių ežerų pasaulyje - Martelį. Šis apšviestas specialiai jam sukurtais šviesos efektais. 

 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Ispaniją galite rasti čia